Staré divadlo K. Spišáka v Nitre uvedie v novej sezóne päť premiér

07.08.2012 Nitra

Nitra 7. augusta (TASR) – Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre uvedie v novej sezóne 2012/2013 päť premiér. Prvou bude súčasná slovenská divadelná hra Zuzy Ferenczovej a Antona Medowitsa Solitaire.sk. Podľa režiséra inscenácie Michala Spišáka je zaujímavá a moderná, vďaka čomu sa na nej dá veľmi dobre pracovať dramaturgicky, inscenačne aj herecky. Dej hry sa odohráva od piatka do nedele v novostavbe bytového domu na pozadí príbehov štyroch diametrálne odlišných postáv, ktoré spája existenciálny pocit vykorenenosti a totálnej samoty. V úlohách osamotených tridsiatnikov uvidia diváci Radovana Hudeca, Miloša Kusendu, Katarínu Petrusovú a Andreu Sabovú .

Po komornej činohernej hre uvedie divadlo svetoznámy príbeh o Drakulovi. Režisérom tejto dlho očakávanej inscenácie bude Ondrej Spišák, o dramaturgiu sa postará Veronika Gabčíková a scénografie sa chopí Szilard Boráros.

„Ďalšou hrou v dramaturgickom pláne Starého divadla je inscenácia pre deti v réžii Kamila Žišku, ktorý chce pokračovať v hľadaní výrazových možností bábky a priblížiť sa tak k detskému divákovi. Vyberať si bude v textoch starých i súčasných bábkarov, ale láka ho aj spracovanie klasických textov veľkých dramatikov,“ uviedla Katarína Petrusová zo Starého divadla.

Ďalšia inscenácia bude v réžii Romana Poláka, ktorý plánuje spracovať Dobšinského rozprávku Svetská krása. „Nakoľko ide o veľmi žiadaného, a teda časovo vyťaženého slovenského režiséra, zostáva nám len dúfať, že sa na tomto pláne nič nezmení,“ dodala Petrusová.

Sezónu uzavrie posledná časť trilógie americkej literatúry na tému dospievania, ktorú bude režírovať nitrianskemu publiku známy český režisér Jakub Krofta. „Holden, hlavný hrdina v inscenácii Poondiate Vianoce, mal šestnásť rokov, Benjamin, hlavná postava v hre Absolvent niečo cez dvadsať, a tak by mal byť hrdina ďalšej inscenácie zase o trochu starší. Nápadov na titul existuje niekoľko. Momentálne najviac premýšľame o posledných dieloch slávnej ságy o Adrianovi Mólovi od britskej spisovateľky Sue Townsendovej. Všetko však záleží od toho, či získame k uvedeniu práva,“ konštatoval Krofta. Tak ako predchádzajúce inscenácie, bude aj táto určená všetkým divákom, ktorí ešte nie sú celkom dospelí.
 

Vyberte región